Bataljonen Utbildningen Jägarbok Övrigt 31:a Jplut 06/07
Historia Nuläget Arvidsjaur


Intresseanmälan
Anmäl intresse för en Rangers T-Shirt* nedan:

Namn

Mejladress

Ort/område (Frakt?)

Bedömd storlek
Tillf. SLUT* Tyvärr är T-Shirten tillfälligt slutsåld. Nya tröjor kommer ev. under 2010. Håll utkik! Vänligen, Vennberg


Slideshow image

Historia

Norrlandsjägarna och Norrlands Dragoner har en lång historia bakom sig. Det är lätt att man förbiser detta och bara ser den bekymrande nutiden, vilken innebär att regementet K4 är nedlagt. Inom förbandet finns dock en strikt tradition av att bevara kunskapen om förbandets historia. Exempelvis lät bataljonschefen 06/07 utbilda befälen i att sitta på hästryggen, vilket gick hand i hand med diverse historielektioner. Traditionen är viktig, därmed har förbandets historik en given plats på denna domän.

Vi berör här, bara tiden fram till det gamla regementet K4. Dess rötter härstammar från den Jämtländska Hästjägarkåren, vilken var verksam under 1800-talet. Kårens förste chef, och som någon kanske har uttryckt det ”vår urfader”, gick under namnet Georg Adlersparre.

1893 gjordes strukturella förändringar inom kåren och den expanderade. I samband med expansionen döptes Hästjägarkåren om till det ärofyllda namnet, tillika ovärderliga signumet, Norrlands Dragonregemente. Denna första version av Norrlands Dragoner hade beteckningen K8 och förlades i Umeå. Soldaterna flyttade dock inte in i dessa kvarter förrän 1901, eftersom upprättandet av kasernerna tog ett antal år. Under dessa år var soldaterna förlagda till Drottningholm och Frösön.

1928 ändrade man beteckningen K8 till den numera välkända och mycket stilfulla beteckningen K4. En ny omorganisation följde 1955 då beslutet togs att man skulle låta regementet bli en bataljon, vilket även innebar en sammanslagning med Västerbottens regemente. Den nya bataljonsformen innebar även att namnet stympades till att enbart vara Norrlands dragoner K4. Under denna tid utbildade man omkring 325 ridande jägare och 75 motorcykel/cykelburna jägare.

1966 flyttades bataljonen till nya kaserner intill Västerbottens regemente. Där blev de dock inte långvariga. 1973 beslutades det nämligen att Norrlands dragoner skulle flyttas till Arvidsjaur. Och den 1 juni 1980 kom de första värnpliktiga till den splitternya kasernen i världsmetropolen Arvidsjaur. Vid det här laget hade regementet återfått sitt namn Norrlands Dragonregemente, K4, år 1976, samt avhästats år 1970.

Norrlands dragonregemente, K4, Arvidsjaur – Norrlandsjägarna.

Historia
Nuläget
Arvidsjaur


http://www.norrlandsjagare.com - Till toppen! - Kontakt
© Copyright Vincent Vennberg 2008 - All rights reserved